Kategorije
Smoking STEM

StemUP challenge: Budi dio STEM priče!

Piše: Ajla Karović

Da li znate da se pojam jednakosti prvi put pojavljuje u vrijeme stare Grčke?! Još prije nove ere, filozof Platon u svom djelu Država govorio je kako žene mogu raditi iste poslove kao muškarci. Da li je pomalo apsurdno da se danas, nakon više od dvije hiljade godina, još uvijek bavimo istim pitanjem? Obratite pažnju na naredne statistike. U STEM naukama samo oko jednu četvrtinu zaposlenih čine žene. Razlike između ženskih i muških zaposlenika, kako u odnosu prema njima tako i među platama, često izaziva i kontraefekat, te žene odustaju od svojih karijera. Rezultati testova iz šezdeset sedam država pokazuju da djevojčice postižu iste i bolje rezultate u STEM predmetima, što nam pokazuje da su djevojčice više nego sposobne baviti se ovim poljima nauke. Očito je da nešto nije optimalno. Postavlja se pitanje: „Šta trebamo činiti kako bi više djevojaka biralo STEM?“

Postoje tri ključna faktora koji pomažu povećanju interesa i uzbuđenja kod djevojčica o STEM naukama. Istraživanja pokazuju da djevojčice uživaju u STEM aktivnostima, ali od četiri od deset djevojčica kaže da ne dobijaju dovoljno praktičnog iskustva. Mnogi postojeći programi fokusirani su na srednjoškolski uzrast kada je interes u ovim poljima već u padu. Prema Microsoftovoj studiji 60% ispitanih djevojčica priznaje da bi imale više samopuzdanja pri odabiru STEM nauke ukoliko bi znale da je broj zaposlenih žena i muškaraca jednak. Potrebne su nam jake žene koje podržavaju ne samo djevojčice već i jedna drugu. Ključnu ulogu u razvijanju interesa imaju roditelji. Ako želite da se vaša kćerka zainteresuje za STEM, nije vrijeme da sjedite i gledate! Mi želimo da ohrabrimo roditelje i djevojčice da počevši od malih projekata uzmu učešće u STEM programima bez obzira na obrazovanje i prihode.

STEM UP STEM CHALLENGE STEM TEAM

STEMUP challenge ima zadatak da sva tri faktora uključi u svoj sadržaj te ohrabri i ojjača djevojčice da postanu budući lideri. Znamo da su djevojčice sposobne biti uspješne u ovim poljima i želimo da ih se što ranije izloži istim. Znamo da možemo promijeniti STEM nauke. Vrijeme je za promjene! 

Kako postati dio izazova? Djevojčicu iz svoje okoline zainteresujte nekom STEM radnjom (ili kako ih sad zovemo “muškom” radnjom). Zabilježite taj trenutak na fotografiji i zapamtite – ne mora biti savršen! Na društvenim mrežama koje koristite podijelite fotografiju i tagujte @iamstemteam. Zapamtite da je ulaganje u znanje najbolji interes. Budite dio naše priče i pridružite se misiji da zajedno stvorimo jednaku, a time i bolju, budućnost za sve djevojčice!

Support our organization by sharing this content!

Komentariši