Kategorije
Wonder STEM

International Girls in ICT day

Piše: Adna Turulja

Međunarodni dan djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama obilježava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Ove će se godine obilježiti 22.4. Ovako značajan datum se obilježava u preko 150 zemalja širom svijeta, a cilj je proslaviti djevojke i žene, te njihov doprinos IT svijetu. Obilježavanje ovog dana ima za cilj da podstakne žene i djevojke da studiraju, da budu inovativne, kreativne, spremne na rizik, te da grade svoje karijere u tehnološkom sektoru.   

ICT je najbrži rastući sektor na svijetu, nešto bez čega ne bismo mogli zamisliti današnji svijet, komunikaciju i mogućnosti koje nam pruža. ICT je ustvari veoma širok sektor u kojem se stalno javljaju novi koncepti, stalno se mijenja i razvija.                                                                                                                       

Sam izraz informacijsko-komunikacijske tehnologije se prvi put spominje 1997. godine. Zahvaljujući IT-u imamo dostupne uređaje preko kojih šaljemo i primamo informacije elektronskim putem u digitalnoj formi. Omogućena je  masovna komunikacija i mogućnost povezivanja više strana svijeta putem prenosivih uređaja.  

Iako je 21. vijek i tehnologija  je masovno napredovala, problem nejednakosti spolova je i dalje prisutan, kako u svemu tako i u  IT sektoru.  Shodno problemu, javlja se pitanje: Gdje su žene u IT-u i da li se dovoljno spominju?   

Istraživanjem informacija o ženama u ICT-u, otkrile smo da su prema podacima European Institute for Gender Equalitya glavna tri razloga zašto postoji manjak ženske populacije u ICT-u nedostatak interesa i kvalifikacija na IT poslovima, favorizovanje ICT karijere muškaraca  i razni kulturni faktori koji povezuju ICT sektor sa muškosti.                                                                                                                              

Nažalost, IT branša kao i STEM područja i karijere u istim nisu tako sklone ženama. Postoje velike razlike između muškaraca i žena naročito u STEM sektorima i poslovima. Žene su primorane da dokazuju svoj položaj jer često bivaju podcijenjene i dobijaju znantno manje prilika za razliku od kolega, smatraju u ICT Solutions & Education.  

Navode i da, iako su u mnogim slučajevima žene bile sam mozak određene IT operacije, u nekima su čak muškarci preuzimali zasluge za postignuća koja im ne pripadaju. Možemo reći da nije problem u količini nezainteresovanosti žena za IT sektor, već u tome što one bivaju zasjenjene od strane muškaraca, koji preuzimaju zasluge za njihov uspjeh. 

Kao primjer možemo navesti ENIAC – prvi električni računar koji je i prvi računar ikada napravljen. Programiralo ga je šest žena 1946. godine u sklopu tajnog projekta Drugog svjetskog rata. Nažalost, iako su one uradile najvažniji dio posla i iako kompjuter bez njih ne bi mogao funkcionisati, nisu im date nikakve zasluge za vlastiti rad. Na fotografijama, one su predstavljene samo kao modeli koji su pozirali da bi računar što bolje izgledao, dok su sve zasluge usmjerene na Johna Mauchlya. 

Žene koje su zaslužne za prvi računar su: Jean Jennings, Marlyn Wescoff, Ruth Lichterman, Betty Snyder, Frances Bilas i  Kay McNulty.

Zabrinjavajući su podaci i informacije ICT Solutions & Educationa u kojima pronalazimo da istraživanje Adeva IT organizacije iz 2018. godine pokazuje da je više žena bilo u IT sektoru 1980-ih godina, na samom početku razvoja ICT-a, nego danas u 21. vijeku kada je postotak spao na svega 25%.  

Samo 19% žena u svijetu uspije postići visoku poziciju u ICT-u. Prema podacima EUROSTAT-a u Evropskoj Uniji, 1,3 miliona studenata uče i obrazuju se u IT sektoru, a od te cifre samo 17% čini žene. Belgija je zemlja u kojoj je zabilježen najveći postotak žena koje studiraju ICT – čak 37%.   

Dnièle Castle, izvršna direktorica Graduate Women Internationala, otrkiva da u svijetu imamo cifru od 7 miliona zaposlenih u IT sektoru, od kojih je 30% žena. 

Izvor: EDJNet – The Euoropean Data Journalism Network

U svojim tekstovima ICT Solutions & Education navodi mnogo razloga zašto se djevojke i žene ne odlučuju za studije, ili odustaju od istih u ICT sektoru i STEM naukama. Neki od njih su nezainteresovanost za učenjem STEM oblasti, neke ne vide sebe u tehnološkim karijerama, a samo 16% djevojaka je izjavilo da im je neko predložio da se bave tehnološkom karijerom. Najbitniji razlog je taj da djevojke i žene smatraju da nemaju dovoljno uzora koje bi pratile u ICT i STEM karijerama. 

Poražavajuće je što nijedan postotak i nijedna cifra ne prelaze preko 50%  niti čak dosežu taj broj, bilo da se radi o statistici pojedinačnih država ili ukupnom postotku. Važno je motivisati i podržati svaku djevojku ili ženu koja želi da se bavi informacijsko-komunikacijskim tehnologijama ili STEM naukama, jer možda baš ona postane uzor koji će biti potreban nekoj djevojčici da skupi hrabrost i krene velikim stopama. 

Support our organization by sharing this content!

Komentariši