Kategorije
Wonder STEM

Three minute thesis za studente dodiplomskog i diplomskog studija

Piše: Adna Turulja

U martu ove godine bit će održano drugo po redu 3MT takmičenje u Bosni i Hercegovini. Prvo se takmičenje održalo 2020. godine i bilo je namijenjeno za doktorante/ice, dok drugo izdanje obuhvata studente i studentice dodiplomskog i diplomskog studija.                                                                                                                                                     

3MT, odnosno The three-minute thesis, je takmičenje koje pruža priliku da prezentiraju vlastite istraživačke radove kroz tri minute te na taj način poboljšate i razvijete komunikaciju, prezentacijske i istraživačke vještine. Na takmičenje se mogu prijaviti studenti i studentice bilo koje godine prva dva ciklusa studija ukoliko smatraju da imaju kvalitetan rad i prezentaciju istog. 

Prijave su otvorene od 15. marta i trajat će sve do 18. aprila. Prijaviti se možete ovdje slanjem videa u trajanju od 3 minute na kojem prezentirate rad sa kojim se prijavljujete na takmičenje. Također se mogu prijaviti svi studenti koji su povezani sa Bosnom i Hercegovinom na bilo koji način i ne moraju nužno studirati u BiH da bi se prijavili na takmičenje. 

Takmičenje, kao i same prijave, traju 30 dana i sve će biti održano u online formatu. O pravilima takmičenja, sadržaju videa i članovima žirija saznajte ovdje.

Kako bismo saznali što više informacija o 3MT takmičenju u Bosni i Hercegovini, razgovarali smo sa dr. Adnanom Mehonićem, članom i predstavnikom Asocijacije za napredak nauke i tehnologije u BiH.  On nam je otkrio da je do organizovanja i ostvarivanja prvog 3MT takmičenja u Bosni i Hercegovini prošle godine došlo zahvaljujući  nevladinim organizacijama: BH Futures Foundation, Asocijacija za napredak nauke i tehnologije BiH, Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences i Bosana. Ideja je bila da takmičenje koje je već dugi niz godina zastupljeno u svijetu bude omogućeno i u BiH te da svi studenti imaju priliku da prezentiraju svoje ideje i istraživačke radove.  

Bitno je napomenuti da će ovim takmičenjem svaki istraživački rad i njegova bitnost biti promovisan široj publici, pa je važno napomenuti da je kod prezentovanja samog istraživačkog rada i ideje bitno imati pristup koji će biti shvatljiv i razumljiv i široj publici.  Oblasti iz kojih se može poslati rad su neograničene, počevši od društvenih, naučnih, prirodnih pa sve do umjetničkih. 

Još jedna veoma važna stavka je uvezanost radova i kandidata. Važno je uspostavljanje novih poznanstava i mreže radova što može dovesti do kreiranja zajedničkih istraživačkih radova kroz povezanost različitih oblasti što biva veoma korisno i kreativno. “Bitno je istaći da radovi trebaju imati elemente istraživanja, originalnosti i kritičkog razmišljanja“, poručuje  Adnan.

Zahvaljujući prethodno spomenutim organizacijama i prošlogodišnjem 3MT takmičenju, došlo je do porasta interesovanja za nauku u BiH. Također, ono što je veoma bitno istaknuti u organizaciji ovog takmičenja je to da su fondacije i organizatori uložili veliki napor da obezbijede stručnu, multidisciplinarnu komisiju koju čine stručnjaci sa višegodišnjim iskustvima u sličnim projektima. 

Za kraj, pitali smo Adnana zašto bi se zainteresovani trebali prijaviti.

Prijavite se na 3MT takmičenje jer će vam poslužiti kao odličan trening za prezentovanje vašeg rada i ideja široj javnosti. Ovo je vrlo bitno za karijeru jednog naučnog radnika. Također, imat ćete priliku da se upoznate i uvežete sa drugim izuzetno kreativnim i vrijednim studentima. Uspostavljanje kolaboracija je prava investicija za vašu budućnost.

Support our organization by sharing this content!

Komentariši