Kategorije
Smoking STEM

Realizacija podcasta STEMahaluša u sklopu Girls Advance Lab projekta

Piše: STEM Team

United Nations Population Fond BiH – UNFPA BiH, u saradnji sa UNFPA Srbija, Fondacijom Mozaik i Violetom d.o.o. pokrenula je zajedničko ulaganje u iznosu od 35.000 EUR – Girls Advance Lab. U ovoj Laboratoriji mlade osobe iz Bosne i Hercegovine i Srbije dobile su priliku zajedno osmišljavati ideje i dobiti finansijska sredstva kako bi djevojčicama i djevojkama pružili podršku, prilike i resurse za osnaživanje, a time i doprinijeli ravnopravnosti u društvu.

Girls Advance Lab strukturirana je kao mentorski sistem razvijanja inovativnih ideja koje se fokusiraju na konkretne probleme i nude nesvakidašnja rješenja.

STEM Team, koji su predstavljale Maida Hodžić i Nejra Mujagić, razvijao je u sklopu Girls Advance Laba ideju podcasta STEMahaluša

STEMahaluša je podcast koji je “nadogradnja” STEM platforme – našeg univerzalnog prostora za sve devojčice, djevojke i žene putem kojeg one mogu saznati više o STEM-u, ali i ohrabriti se u slučaju da vide porazne statistike neravnopravnosti. Cilj je podići svijest djevojčicama u osnovnim i srednjim školama o STEM naukama.

Između 70 prijavljenih projekata, 31 projekat je ušao u fazu mentorstva, između ostalog i naš podcast. Nakon 60 sati mentorstva sa 9 mentorki, u aprilu je održano završno izlaganje ideje ispred izborne komisije. 

Nakon sedam dana neizvjesnosti, STEMahaluša i ekipa, koja je vrijedno radila na ideji, dobila je mail sa pozitivnim odgovorom da su sredstva za realizaciju podcasta odobrena. 

Podcast će početi s realizacijom 1. oktobra tekuće godine, a planirano je 10-12 epizoda. Naravno, ekipa STEM Team-a planira nastaviti promociju ideje STEM nauka, a sve daljnje informacije vezane za goste i gošće podcasta, moderatore i moderatorke i teme stižu uskoro.

Support our organization by sharing this content!

Komentariši