Kategorije
Wonder STEM

Prvo 3MT takmičenje u BiH

Izvor: screenshot

Piše: Ajla Karović

„Znanje je tek onda znanje kad je stečeno naporom vlastite misli, a ne pamćenjem.“ Tolstoj

U Bosni i Hercegovini održano je prvo 3MT takmičenje koje je okupilo 70 bh. studenata doktorskih studija sa eminentnih univerziteta iz 21 zemlje širom svijeta. Three-minute thesis (3MT) takmičenje dalo je priliku doktorandima da prikažu briljantnost svojih istraživačkih projekata, ne samo stručnom žiriju nego i javnosti u samo tri minute. 3MT ne predstavlja vježbu u „banaliziranju“ istraživanja, već zahtijeva od studenata da konsolidiraju svoje ideje i iskristaliziraju svoja istraživačka otkrića.

Priliku da pokažu da postoje priče na koje trebamo biti ponosni takmičari su dobili zahvaljujući Fondaciji Bosana, Bosanskohercegovačko-američkoj akademiji nauka i umjetnosti, Bosanskohercegovačkoj fondaciji budućnosti i Asocijaciji za napredak nauke i tehnologije (ANNT).  Na takmičenje su se mogle prijaviti sve osobe porijeklom iz BiH koje rade ili su nedavno završile svoje doktorske disertacije bilo gdje u svijetu. Jedini uvjet, koji je ujedno pokazao da talenti iz naše zemlje mogu stati rame uz rame sa sa studentima drugih svjetskih obrazovnih i istraživačkih institucija, bio je bh. porijeklo. Stručni žiri se sastojao od 22 akademska radnika iz oblasti društvenih, tehničkih, prirodnih nauka, umjetnosti i drugih, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Imali smo priliku razgovarati i sa Suadom Krilaševićem, PhD studentom na TU Delft u Nizozemskoj, koji se ove godine okušao kao takmičar. Na naše pitanje da li i na koji način ovo takmičenje doprinosi razvoju nauke u Bosni i Hercegovini, rekao nam je: ”Ovo takmičenje najviše doprinosi popularizaciji nauke i bavljenja naukom u BiH, što je itekako bitno. Mi smo država s procentualno malim brojem univerzitetski obrazovanog stanovništva. Nauka nije bitna samo iz nekih filozofskih i humanističkih razloga, već i za unapređenje životnog standarda. Ako bismo analizirali našu privredu, uglavnom je zasnovana na jeftinoj radnoj snazi i na ekstrakciji prirodnih resursa. Kako bismo to promijenili moramo početi nuditi nove inovativne proizvode koji će se moći takmičiti na svjetskom tržištu, vratiti novac u BiH i poboljšati životne uslove. Što je više “nauke” uloženo u neki proizvod, on je skuplji (jedan kilogram televizora je skuplji od jednog kilograma drveta). Moram priznati da sam bio pozitivno iznenađen na odziv koji je imalo ovo takmičenje. Nadam se da ćemo uspjeti ohrabriti neke mlade studente da krenu putem nauke.”

Jasan zaključak je da je ovo takmičenje bilo idealna prilika da se ojača zajednica istraživača u našoj državi i omogući saradnja između mladih i talentovanih akademaca. Učesnici su mogli poboljšati svoje komunikacijske vještine, prevazići strah od javnih nastupa i ostvariti prilike za napredak u karijeri. Bh. obrazovni sistem ima specifičnu i autoritativnu stukturu te su takmičenja poput ovih potrebna kako bi mladi ljudi imali priliku izaći iz okova surove realnosti i uvesti nas u briljantne sfere svojih umova. Nakon pozitivne priče poput ove, uvjereni smo da u našoj državi itekako ima načina za uspjeh. Nauka i svakodnevni život ne bi trebali biti razdvajani. Bosno i Hercegovino, hajdemo svjetla reflektora prepustiti ovakvim ljudima!

Support our organization by sharing this content!

Komentariši