Kategorije
Smoking STEM

Nova saradnja: Nahla i STEM Team zajedno u StemUp Challenge-u

Piše: Nejra Mujagić

Nahla, Centar za mlade Tignum (u sklopu Nahle) i Stem Team stupili su u saranju i zajedno će raditi na budućim projektima uključivanja najmlađih i njihovih roditelja u odrastanje sa STEM-om. 

Kroz projekat StemUp Challenge cilj je pokrenuti najmlađe, ali i roditelje da aktivno učestvuju u razvijanju osjećaja za nauku kao i približavanju iste svojoj djeci. Roditelji igraju aktivnu ulogu u izboru budućeg zanimanja djeteta. Međutim, važnu ulogu imaju i prosvjetni radnici. Stoga je ovaj projekat proširen na osnovne i srednje škole kako bi se i nastavnici i nastavnice aktivno pridružile STEM priči mladih istraživača.

Nahla u misiji osnaživanja žena

Osnaživanje žene u svim značajnim aspektima njenog života Nahlino je dugoročno opredjeljenje i vrijednost koja prožima sve njihove programe i aktivnosti. Žele da svaka žena iz Nahle izađe osnažena i svjesna svoje vrijednosti i potencijala, ohrabrena da preuzme odgovornost i donosi pozitivne promjene u svom okruženju. 

Nahlin klub mladih „Tignum“ osnovan je 2012. u okviru Nahle s ciljem okupljanja mladih žena koje su zainteresovane za aktivno djelovanje u društvu, istraživanje problema zajednice, lično usavršavanje i participiranje u lokalnim i međunarodnim projektima. U toku svog rada, tim iz Tignuma je napravio vodič za male naučnike i na taj način doveo nauku u domove svih znatiželjnih naučnica i naučnika.

Spomenuti vodič se sastoji od 14 eksperimenata i zadataka iz oblasti biologije, hemije i fizike. Cilj ove aktivnosti je ohrabriti i promovirati učešće mladih u naučnom istraživanju i promovisati podjednaku dostupnost nauke za sve.

Vodič možete pronaći na ovom linku.

Support our organization by sharing this content!

Komentariši