Kategorije
Wonder STEM

Noć istraživača

Noć istraživača 2018

Piše: Amina Hasagić

Nauka je sistem sređenih i sistematiziranih znanja o nama i svijetu koji nas okružuje, ona je naučni metod pomoću kojeg pojedinac može dobiti odgovore na sva naša pitanja koja proizilaze iz znatiželje. Upravo Noć istraživača koja se obilježava jednom godišnje u 30 evropskih država omogućava posjetiocima da dolaze do novih spoznaja, te da se upoznaju sa naukom, jer je nauka puna čuda!

Evropska noć istraživača je tradicionalna proslava naučnih dostignuća i istraživanja, više od decenije okuplja sve ljubitelje nauke širom BiH i Evrope. 

Pod Evropskom inicijativom 2005. godine počelo je svakogodišnje obilježavanje Noći istražvača. Ovakav vid dođagaja ima za cilj promovisati naučna istraživanja te karijere naučnika. Pored toga za manifestaciju Noć istraživača jedan od važnih ciljeva, a ujedno i misija jeste podizanje svijesti o tome koliko naučna istraživanja kao i cjelokupna nauka pomaže pojedincu u svim segmentima života te da je nauka zabavna i puna čuda.

Evropska noć istraživača je događaj koji se održava širom Evrope kao dio Horizont 2020 programa, koji okuplja veliki broj istraživača i posjetilaca jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru.

U samom terminu Noći istraživača predstavljaju se istraživači kroz različite vrste aktivnosti i sve to kroz prijateljsku atmosferu, a krajnji cilj jeste približiti istraživača publici kako bi publika spoznala važnost nauke u svakodnevnom životu.

Noć istraživača 2018

Evropsku noć istraživača u Bosni i Hercegovini (BiH) zajedničkim snagama realizuje konzorcij sačinjen od Tidea d.o.o. Banjaluka, Udruženja BALKANFILM, Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS) i Info centara Evropske unije u BiH,  u saradnji sa partnerskim organizacijama širom BiH. Evropska noć istraživača realizuje se pod pokroviteljstvom programa Evropske unije Horizont 2020. 

Noć istraživača obilježava se i u BiH i to od 2012. godine, a tokom trajanja 2017. godine manifestacije je posjetilo više od 20.000 posjetilaca i to u šest gradova.

Manifestacije u 2018. godini posjetilo je preko 22.000 posjetilaca u osam bh. gradova. Iz godine u godinu zabilježen je trend rasta broja učesnika, gradova i naučnika/istraživača koji učestvuju u manifestacijama. 

Iz godine u godinu broj posjetilaca raste, a nas je zanimalo na koji način se održao program Noć istraživača u 2020. godini, s obzirom na pandemiju koronavirusa. Iz razgovora sa organizatorima Noći istraživača saznali smo da je kreiran prilagođeni program s obzirom na cjelokupnu situaciji i to putem online platformi.

Evropska noć istraživača, tradicionalna proslava naučnih dostignuća i istraživanja, više od decenije okuplja sve ljubitelje nauke širom BiH i Europe. Evropska noć istraživača je za 2020. godinu pripremila poseban online sadržaj s centralnim događajem održanim 27. novembra 2020. godine. Centralni događaj je okupio partnere i prijatelje ove manifestacije te brojne naučnike, istraživače i ljubitelje nauke. Prilagođeni program za 2020. godinu je trajao i tokom decembra 2020. godine te su kroz online platforme, radionice, predavanja, takmičenja, eksperimente i brojne naučne zanimljivosti svi zainteresovani mogli učestvovati i otkriti neotkriveno.izjavila je Amela Hrasnica, PR Noći istraživača, Sarajevo.

Noć istraživača 2018

Također u samom razgovoru su naglasili kako pandemija nije smetala organizatorima da ispune dosadašnju svrhu ovakvog programa, a to jeste sama promocija naučnika/istraživača. No, ove godine poseban osvrt i naglasak bilo je prikazati posjetiocima ulogu i značaj naučnika u vremenu pandemije koronavirusa. 

Evropska noć istraživača BiH 2020. je nastavila prethodnu uspješnu tradiciju istraživanja i promocije naučnih i istraživačkih potencijala BiH kroz takmičenje srednjih škola za najbolji naučnoistraživački rad, takmičenje osnovnih škola za najbolji likovni rad, potragu za blagom, razgovore s naučnicima, virtuelne posjete laboratorijama i naučnim institutima širom BiH te brojnim drugim zanimljivim sadržajima za sve generacije. Kroz razgovore s naučnicima, istraživačima te brojne panel diskusije Evropska noć istraživača je nastojala istražiti i predstaviti ulogu naučnika u vremenu pandemije te značaj njihovog rada za dobrobit čovječanstva.

Amela Hrasnica nam je otkrila da program nastavlja sa promocijom nauke u BiH te kako se raduju novim aktivnostima tokom 2021. godine.

Evropska noć istraživača BiH svakako nastavlja svoje aktivnosti promocije nauke i istraživanja u BiH tokom cijele godine te se radujemo organizaciji nove manifestacije u 2021. godini.

Support our organization by sharing this content!

Komentariši