Kategorije
Wonder STEM

Naučnice u svijetu umjetnosti

Piše: Adna Turulja

U današnjem svijetu čak i jedno zanimanje oduzima mnogo vremena u našim životima, stoga se rijetko ko usudi pronaći hobi i ono što ga dodatno ispunjava. Da li je to stvar lične organizacije vremena, poteškoće usklađivanja obaveza ili ipak nezainteresovanosti, ovisi o svakoj individui. U ovom tekstu vam predstavljamo dvije djevojke koje uspješno vode svoj naučni ali uporedo i umjetnički život. Riječ je o dvije naučnice u svijetu umjetnosti koje pronalaze vremena u svom životu za sve ono što ih ispunjava. Djevojke Armina Herić i Zlata Jašarević se primarno bave naukom, a njihov hobi je umjetnost. Nešto više o njima pročitajte u nastavku. 

Po struci magistrica genetike i bioinžinjeringa, a po srcu pjesnikinja

Armina Herić je djevojka koja je po profesiji naučnica, a u duši umjetnica. Ona je diplomirala i magistrirala genetiku i bioinžinjering, a život ju je odveo do Opće bolnice Bugojno u kojoj je zaposlena na mikrobilogiji gdje su bakterije sfera njenog interesovanja.

Pored toga što je naučnica, Armina se od svojih najmlađih godina bavi pisanjem, a ponajviše pisanjem poezije. Oduvijek je voljela da čita pa ju je čitanje motivisalo i da počne pisati. S vremenom njeno pisanje je postajalo sve ozbiljnije, te je naposlijetku otvorila vlastiti blog Kafa, poezija i mačke. Armini najveću inspiraciju za pisanje daju svakodnevne stvari, osobe, osjećanja i događaji iz života, kao i čitanje knjiga, slušanje muzike i gledanje filmova. Sve ono što se dešava oko nje i u njoj prenosi na papir i na taj način kreira svoju poeziju. Arminina prva ljubav je bila pisanje, dok se ljubav prema nauci javlja kasnije, u njenim studentskim danima kroz studiranje genetike i bioinžinjeringa. Na studij mikrobiologije se odlučuje spletom životnih okolnosti, ali s vremenom počinje gajiti i ljubav prema nauci, a da ima priliku opet bi izabrala naučni sektor. 

„Ja sam po struci magistrica genetike i bioinžinjeringa, a po srcu pjesnikinja. Struku sam birala ja, ali pisanje je izabralo mene“, otkrila nam je Armina.

Iako nekada može biti zahtjevno i oduzimati puno vremena, Armina vjeruje da kod nje nauka i umjetnost upotpunjuju jedna drugu, te da je bitno samo postići balans i posvetiti dovoljno vremena i jednoj i drugoj strani njenog života. Ona smatra da bi njen život bio nepotpun da se odluči baviti samo jednom sferom, a da drugu potpuno zanemari, jer su obje postale veliki dio nje i ne može zamisliti trenutni život bez njih. Armina bi trebala do kraja ove godine da lansira svoju prvu zbirku poezije i da ostvari svoj umjetnički san. Upišite ime Armina Herić na reading listu obavezno! Njena poruka za čitaoce je da što više čitaju knjige, da daju priliku i poeziji, te da pronađu nešto što ih ispunjava i čini sretnim kao što nju ispunjava pisanje i nauka.

Bachelor primijenjene hemije sa čarobnim kistom u ruci

Zlata Jašarević je bachelor primijenjene hemije, a pored nauke se u slobodno vrijeme bavi umjetnošću, konkretno oslikavanjem mandala. Ljubav prema nauci je razvila još od malih nogu, gledajući crtani Profesor Baltazar i praveći eksperimente koristeći razne hemijske preparate koje je nalazila u svojoj kupaonici. Zlata se nakon kratke pauze vraća studiju i upisuje master hemije. Iako je zaljubljena u hemiju i odlučuje je sudirati, Zlata na društvenim mrežama 2016. godine nailazi na fotografije ispunjene šarenim mandalima, te odlučuje da pokuša oslikati nešto slično.

„Mandali predstavljaju univerzum, ideju da se život nikada ne završava i da je u životu sve međusobno povezano. Sama ta njihova ideja mi se sviđa, što je možda jedan od razloga zašto se družim s njima gotovo pet godina“, kaže nam Zlata.

Zlata ponajviše inspiraciju traži u sebi i svojim emocijama, pokušavajući da prikaže i oslika na papir sve ono što osjeća. Oslikavanje mandala zahtijeva mnogo preciznosti i strpljenja pa Zlata nerijetko dobija pitanje da li koristi šablone tokom oslikavanja jer je njen rad besprijekorno precizan, no to nije slučaj. Iako je potrebna preciznost i strpljenje, rezultat je uvijek zapanjujući i vrijedan cijelog procesa oslikavanja. Zlata se uporedo bavi naukom i hobijem, te nikada nije mogla zamisliti da će se njen usputni hobi zadržati toliko dugo u njenom životu i da će razviti ogromnu ljubav prema njemu. Iako je prvo razvila ljubav prema nauci, ljubav prema hobiju postala je skoro jednaka ljubavi prema nauci, koja je njena primarna djelatnost. Ona vjeruje da se nauka i umjetnost upotpunjuju u njenom slučaju i da je svaka nauka umjetnost za sebe. Ponekad može biti teško pronaći vremena za obje sfere u njenom životu, ali Zlata uspješno kreira vlastiti balans tako što se bavi umjetnošću kada se umori od nauke i obratno. Umjetnost u Zlatinom životu igra veliku ulogu, stoga ona smatra da bi njen život bio nepotpun bez nauke i umjetnosti, ali vjeruje da bi, da ne oslikava mandale, pronašla svoje mjesto u umjetnosti na neki drugi način i kroz neki drugi hobi.

Support our organization by sharing this content!

Komentariši