Kategorije
Wonder STEM

Microsoft Learn Student Ambassadors

Piše: Selma Koso

Microsoft, kao najveći lider u tehnologiji i svima sigurno poznat, već duže vrijeme ima program za sve perspektivne studente u STEM naukama po nazivu Microsoft Learn Student Ambassadors. Ovaj program je omogućio da studenti univerziteta širom svijeta postanu članovi, ambasadori i time usavrše svoje vještine u polju informacionih tehnologija i kompjuterskih nauka. Također svi ambasadori širom svijeta, kojih ima više od 2800 u 101 državi, mogu stupiti u kontakt i time dijeliti svoje vještine međusobno, a i samim članovima koji apliciraju. Svi članovi i ambasadori ovog programa strastveno dijele svoju ljubav prema raznim kompjuterskim naukama i znanje iz istog sa svojim kolegama, te pored toga imaju i mnoge druge prednosti.

Naime, Microsoft Learn Student Ambassadors program pored dijeljenja znanja i slušanja raznih predavanja nudi mnoge druge prednosti i darove za njihove članove, pa to samim tim čini ovo iskustvo jedinstvenim. O ovom projektu i njegovim prednostima razgovarali smo sa Isidorom Janevom, ambasadoricom ovog programa u Makedoniji. Isidora je studentica Fakulteta za informatiku sveučilišta Goce Delchev u Štipu, a Microsoft Learn Student Ambassadors programu se pridružila u aprilu 2021. godine.

Microsoft Student Learn Ambassadors je zapravo izvrsna prilika za povezivanje sa studentima iz cijelog svijeta, kao i Microsoftovim profesionalcima koji vam mogu pružiti čitav niz resursa, uključujući prisustvo raznim događajima, insajdersku stručnost i dobro društvo.”

Program čini internacionalna grupa ambasadora koji su željni pomoći studentima i društvu u kojem žive, voditi lokalne tehnološke skupine i razviti tehničke vještine kao i one potrebne za dobru karijeru i budućnost. Student ambassador može se naći u poziciji organizovanja hackatona u kampusu i šire te mentorstva ili volontiranja na STEM časovima u osnovnim školama.

Kao ambasadorica, Isidora nam je rekla da se njihove aktivnosti mogu kretati od slušanja zanimljivih predavanja, aktivnog rada i time dostizanjem novih životnih prekretnica. Pored toga, uz Microsoft Learn Student Ambassadors svi članovi rade i organizaciju raznih događaja koja im pomaže da poboljšaju svoje SoftSkills vještine, poput javnog nastupa i organizacijskih vještina.

Osim velikog broja kontakata, program nudi i razne prednosti koje će biti dostupne kada članovi dostignu određenu razinu. Neke od tih prednosti su vaučeri za ispite, vlastita besplatna domena, nova e-mail adresa @studentambassadors, LinkedIn Learning račun, Azure krediti u vrijednosti od 150 $ mjesečno i cool swag paketi koji će biti poslati najposvećenijim članovima.

Svi članovi koji su zainteresovani za ovaj program mogu se  prijaviti preko oficijelne stranice programa i tu unijeti svoje podatke OVDJE, a prijave se prihvataju svaka 4 mjeseca.

Isidora nam je za kraj rekla šta je njoj najbolji dio programa i zašto se zbog toga i prijaviti.
“Ono što mogu preporučiti kao ambasador je prilika da naučim nove tehnologije od nekih vrhunskih stručnjaka u određenom polju, kao i veliko prijateljstvo koje se postiže u regiji Srednjoistočne Europe. Ako želite saznati više o ovom programu, slobodno me kontaktirajte na isidora.janeva@studentambassadors.com.“

Angažovanje mladih ljudi u Bosni i Hercegovini je jedna od najbitnijih stvari za razvoj samog društva, a i za bolju budućnost. Zbog toga smo Isidoru također pitali da li Bosna i Hercegovina ima ambasadora u Microsoft Learn Student Ambassadors programu, na šta nam je ona rekla da nema. No, nije samo Bosna i Hercegovina zakazala, već i susjedne države Hrvatska i Srbija koje također nemaju ambasadora. Ovo je još jedan znak da se zemlje Balkana trebaju mnogo više uključiti u ovakve aktivnosti koje ne samo da će im pomoći u sticanju znanja potrebnog za napredak i dobru karijeru, već ih i „ubaciti“ u druge zemlje svijeta i omogućiti kontakt sa raznim stručnjacima. 

Ovo je savršena prilika za sve zainteresovane, motivisane i vrijedne studente i studentice da se prijave i time prošire svoje vidike, dobiju sve pomenute prednosti, učestvuju u raznim događajima i dijele svoju ljubav prema tehnologiji. Ovaj program za članove ima tri milestonesa koje mogu postići i to su: Alpha, Beta i Gold, te svaki nosi određene nagrade i prednosti. Kao što je rečeno na oficijelnoj stranici programa, ovaj program će vam vratiti onoliko koliko vi uložite u njega, to jeste koliko vi budete angažovani u vođenju raznih radionica, prisustvu predavanjima i ostalim aktivnostima, toliko ćete dobiti benefita. 

Support our organization by sharing this content!

Komentariši