Kategorije
Wonder STEM

Kurs lego robotike za djecu

Piše: Amina Hasagić

Udruženje “Alternative” Kakanj zajedno sa “Kreativnim inovacijskim centrom Kakanj – Kick” organizovalo je kurs lego robotike za djecu uzrasta 8-14 godina. Predavač kursa je Emin Šehić, inženjer za razvoj softvera i asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Cilj kursa jeste da se na zabavan i interaktivan način uvedu djeca u svijet projektovanja robota, a uz to da se obezbijedi da se polaznici kursa osjećaju kao mali inženjeri. U konačnici cilj kursa jeste podstaći u djeci kreativan način razmišljanja i probuditi želju za učenjem i napredovanjem.

Kurs je osmišljen kao interaktivna radionica izrade robota. Učesnici će tokom kursa proći kroz tri faze: faza osmišljavanja rješenja, faza sastavljanja i programiranja i na kraju završna faza – testiranje robota. Učesnici su podijeljeni u dvije grupe i to po 13 učesnika, a organizatori ističu da je prisutan veliki interes za učenje robotike upravo kroz lego kockice.

Prvi časovi Lego robotike održani su 24. 04. 2021. godine, a prostorije  Kick-a bile su preplavljene dječijim uzbuđenjem, povicima iznenađenja i radosti za svaki uspjeh koji su postigli u programiranju i testiranju svojih prvih robota. Polaznici su se upoznali sa zanimanjem inženjera/programera i naučili šta su to roboti. Sastavili su svoje prve robote, programirali ih i testirali. Predavač Emin Šehić približio je djeci svijet robotike, a kurs je završen brojnim željama i pitanjima šta i kako dalje.

“Tema je vrlo aktualna i za starije i sretni smo što smo u Kick-u pružili djeci mogućnost da uče i otkrivaju svijet robotike. Veliko je zadovoljstvo posmatrati ih ponosnima, sretnima i samouvjerenima. Bravo klinci!”, izjavili su iz centra Kick.

Zajedno sa Kick centrom Udrženje „Alternative” Kakanj učestvuje u samoj organizaciji kursa. U želji približavanja samog koncepta kursa lego robotike za naše čitatelje i čitateljke razgovarali smo sa izvršnom direktoricom Udruženja „Alternative“ Kakanj Maksumom Topalović

Da li imate neke dodatne informacije o samoj izvedbi kursa lego robotike, a voljeli biste da se i s tim informacijama upoznaju naši čitatelji i  čitateljke?

Opći cilj pokretanja kursa lego robotike je kod najmlađih probuditi i podržati znatiželju i interes za naukom, unaprijediti njihove vještine rješavanja problema i potaći ih na timski rad. U setovima koje koristimo, samo u jednom se nalazi blizu 1000 dijelova. Slaganjem djeca razvijaju fine motoričke vještine. Osim toga djeca na zanimljiv način učenja kroz igru i međusobnu interakciju savladavaju prve korake programiranja, razvijaju logičko razmišljanje i rješavanje problema.

Da li prvi put organizujete ovakav kurs lego robotike?
Udruženje “Alternative” i “Kreativni inovacijski centar Kakanj Kick” prvi put organizuju kurs Lego robotike za djecu. Iza sebe imamo tri kursa programiranja za odrasle i seminar digitalnog marketinga. Ipak u ovu zanimljivu dječiju avanturu ulazimo sa stručnim predavačem. On je Emin Šehić, inženjer za razvoj softvera i asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i sa odličnom opremom. Koristit ćemo tri lego seta gdje su dva seta nabavljena vlastitim sredstvima, a jedan uz podršku Tvornice cementa Kakanj, koja je i do sada podržavala naše inicijative.

Maksuma Topalović, izvršna direktorica Udruženja „Alternative“ Kakanj

Zanima nas odziv djevojčica na kurs robotike, te kakve povratne informacije i rezultate imate od njih?

Djevojčice su jednako kao i dječaci zainteresovane za ovaj kurs. Znatiželjne su i spremne uhvatiti se u koštac sa izazovima od slaganja robota do ugrađivanja elemenata elektronike i savladavanja programerskih vještina za pokretanje robota.

Kakav se napredak može postići u dječijoj dobi vezano za robotiku?

Vjerujemo da ćemo kod djece probuditi znatiželju za naukom. Planiramo pratiti njihove dalje potrebe, želje i interese i odgovoriti na što je moguće više identifikovanih potreba. Možda nećemo mi uspjeti odgovoriti na svaki, ali potrudit ćemo se dati dobre savjete i/ili se povezati sa onima koji rade na rješavanju takvih potreba.

Imate li neku poruku za nove, buduće robotičarke koje su zainteresovane za ovakvu vrstu kursa?

Djevojčice, robotika je za vas, vi volite suradnju i znate naći prava rješenja radeći u timovima. Kreativne ste i uporne. Vrata svijeta robotike širom su vam otvorena. Pridružite se jednom od kurseva!

Support our organization by sharing this content!

Komentariši