Kategorije
Wonder STEM

Budimo vidljive

Piše: Alma Strika

Kako je počelo?

Zahtijevajući bolje uslove rada za žene, radnice fabrike tekstila iz New Yorka stupile su u štrajk 8. marta 1857. godine. Istog dana u mjesecu martu, samo 51 godinu poslije, došlo je do novog štrajka žena. Radnice su prvobitno bile zatvorene u fabrici, kada je došlo i do požara. U požaru je izgorjelo 129 radnica. Godinu nakon požara, u sjećanje na ovaj događaj u New Yorku je obilježen 8. mart kao Dan žena.

Godinu dana nakon prvog obilježavanja 8. marta (1910.) kao Dana žena u Kopenhagenu je na Drugoj internacionalnoj konferenciji dogovoreno da se jedan dan u mjesecu martu proglasi kao Dan borbe žena za njihova prava.

Tada su i žene Njemačke, Danske, Austrije, Švajcarske i SAD-a zatražile pravo glasa. U Njemačkoj je Klara Cetkin izvela milione ljudi na ulice, dok su žene Francuske svoje pravo da biraju i budu birane zatražile 1912. Slijedile su ih žene Holandije, Švedske i u konačnici 1913. žene Rusije.

Žene danas uživaju pravo da biraju i budu birane, kao i pravo na zaposlenje. Da li smo postigle sve?

Kako žene protestuju danas?

Godinama nakon svih historijskih događaja žene su dobile svoj Dan, a za dan bukete cvijeća, parfeme, slatkiše i ostale poklone. Godinama nakon, žene ne uživaju jednaka prava kao muškarci i primorane su na borbu. Kako se za prava borimo danas?

Rekli bismo da je pandemija donijela svoje i da ove godine i narednih ko zna koliko žena neće mart provesti štrajkujući za svoja prava. Kobna 2020. godina nas je vezala za medije i društvene mreže.

U Bosni i Hercegovini i njenom regionu se, kao u ostatku svijeta,  susrećemo sa pristupom problemima kroz razne programe, projekte i web platforme. Ne pamtimo kada smo svoje nezadovoljstvo i pravo tražile masovnim okupljanjima, pa čak ni onda kada žene ženama nisu dale glas za duže porodiljsko odsustvo. Najvidljivije smo onda kada smo i najaktivnije na društvenim mrežama. Gdje sve možemo podići svoj glas?

Kritički je Instagram nalog sa oko 39.5K pratilaca iz cijelog regiona. Cilj im je probuditi kritičko razmišljanje kod žena o sadržajima koji se plasiraju na internetu, mainstream medijima i pop kulturi. U svom pristupu pratiteljima i pratiteljicama putem Instagram storya pokreću interaktivne diskusije o temama običaja, prostitucije, uslova u porodilištima, mizoginiji i generalno temama koje se tiču žena i odnosa društva ili pojedinaca prema njima. Iskustva koja dobijaju od pratiteljica su razna i geografski raznovrsna. Kao medij sa brojem pratilaca koji raste postaju ključna platforma za širenja glasa o problemima žena.

Nisam tražila su Facebook grupa (12K članova) i stranica (37K) članove koje su nastale kao sigurno mjesto ženama iz regiona za podijeliti svoje traume i neugodna iskustva, a nakon što je glumica Milena Radulović optužila za silovanje svog profesora glume. Za pokretanje ove platforme i uvezivanje trebalo im je svega nekoliko sati. Zahvaljući ovoj vrsti bunta i slanja poruke društvu, mnogi fakulteti u regionu su promijenili svoju politiku rada prema ovakvim slučajevima i bili primorani da se oglase. Šutnja je prestala, a veličina ove priče će se tek vidjeti u budućnosti.

Meduza je web platforma koja djeluje na području Makedonije. Stvorena je za djevojke, žene, rodove, seksualne manjine i sve osobe koje žele slušati, učiti i živjeti feministkinje. Zajedno izgrađuju mrežu, čitaju jedna o drugoj i pišu. Pišu o sebi, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, i ličnim i sistemskim, o njihovim izborima, pravima i njihovim pričama. Za sebe kažu da su mjesto emancipacije, otvorenosti, eksperimentiranja i prihvaćanja. Kroz Meduzu zauzimaju prostor koji im je potreban. Na Instagramu imaju izgrađen community sa 6.5K pratitelja i pratiteljki, dok na Facebooku taj se broj približava 11K. 

I na kraju smo tu mi – STEM Team, platforma nastala kao posljedica pandemije koja za cilj ima jačanje žena u STEM naukama. Kroz naš rad prikazat ćemo vam sve mogućnosti koje moderno društvo pruža mladim ženama u izgradnji karijere. Ukazat ćemo vam na sve probleme neravnopravnosti s kojim se žene u STEM naukama susreću. I ono najvažnije, radit ćemo sa djevojčicama kako bismo ih ohrabrile da se sutra bave onim za šta su im rekli da nije za djevojčice. 

Sretan vam dan u kom se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Poželjela bih vam da danas iskažete svoj protest i bunt na način na koji možete. I danas i svaki drugi dan neka su vam vaša prava i ravnopravnost na prvom mjestu.

Support our organization by sharing this content!

Komentariši